گورهایی كه پرده از اسرار 3000 سال پیش ایران بر می دارند

گورهایی كه پرده از اسرار 3000 سال پیش ایران بر می دارند به گزارش كاركادو مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از آغاز فاز سوم مرمت آثار سایت موزه عصر آهن اطلاع داد.


به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، مرتضی آبدار در این رابطه اظهار نمود: برپایه برنامه ریزی های انجام شده توسط اداره كل میراث فرهنگی استان، فاز سوم مرمت آثار سایت موزه عصر آهن با اختصاص اعتبار و نظارت كارشناسان اداره كل موزه ها و اموال منقول فرهنگی و تاریخی شروع شده است.
وی با اشاره به اینكه قبل از این در سال های ۹۶ و ۹۷ پروژه مرمت و استقامت بخشی ۱۰ گور از این مجموعه و اسكلت های انسانی داخل آنها، توسط متخصصان حفاظت و مرمت اشیای تاریخی انجام شده بود، افزود: امسال هم با مرمت ۱۰ گور به همراه اسكلت های انسانی و 20 سفالینه موجود در این سایت موزه، پروژه حفاظت و مرمت آثار سایت موزه عصر آهن تبریز در چارچوب فاز سوم تداوم می یابد.
آبدار تصریح كرد: در انتها فاز سوم همانند فازهای اول و دوم نشست تخصصی بررسی حفاظت و مرمت آثار سایت موزه عصرآهن با حضور متخصصان و مرمتگران آثار تاریخی برگزار می شود.

به گزارش كاركادو به نقل از ایسنا، سایت موزه عصر آهن یكی از موزه های شاخص شهر تبریز بوده و قدمت آثار و اسكلت های كشف شده در این گورستان، به عصر آهن بازمی گردد. این سایت موزه در شمال، شمال شرقی و شمال غربی مسجد كبود تبریز قرار گرفته است.

قدمت این گورستان تاریخی كه امروه بعنوان "سایت موزه عصرآهن تبریز" شناخته شده است، به "سه هزار و 200 سال" پیش (یك هزار و 200 سال قبل از میلاد) بازمی گردد.
از درب قهوه ای رنگ سایت موزه گذر كرده و به سمت گورستان تاریخی حركت می نماییم. آرام آرام از روی پله ها و راه روهای چوبی كه توسط سازمان میراث فرهنگی بوجود آمده است، عبور كرده و به داخل سایت موزه عصر آهن می رسیم. آری اینجا تاریخ است كه با تمام خستگی هایش نفس می كشد و گذشته ی این سرزمین را به نمایش می گذارد.

ارتفاع قبور و اسكلت ها دفن شده قدری پایین تر از "قدمگاه تعبیه شده" برای گردشگران قرار دارد و اسكلت ها و طریقه ی دفنشان به راحتی برای بازدیدكنندگان قابل مشاهده می باشد.


در این گورستان تاریخی اسكلت ها به شكل "جنینی و چمباتمه ای" در بین چیدمانی از سنگ دفن شده اند. در كنار استخوان های مدفون شده، ابزار و لوازم زندگی به چشم می‎خورد، این مورد تفكر انسان های عصر آهن به زندگی بعد از مرگ را می نمایاند. در كنار بعضی از اسكلت ها ابزار و ظروف بیشتری دفن شده و در كنار برخی دیگر هم به صورت محدود این ظروف وجود دارد.
وجود مواد خوراكی داخل ظروف(به شكل استخوان) و همینطور لوازم بازی در كنار كودكان همچون موارد دیگری است كه در این سایت موزه توجه هر بیننده ای را به خود جلب می كند. در اطراف این قبور تخته سنگهایی چیده شده و اسكلت را به طور چمباتمه ای و از پهلو به طرف جهات اصلی دفن كرده اند.

كاسه ی سر بعضی از اسكلت ها به سمت شرق و برخی دیگر هم به سمت غرب دفن شده و همینطور بعضی از اسكلت ها بر روی پهلوی راست خود و برخی دیگر هم بر روی پهلوی چپ خود به خاك سپرده شده اند. این علائم بعضی از تفكرات و روش های دفن مخصوص آن زمان را نشان داده است.
این گورستان تاریخی در نتیجه ی گودبرداری در سال 79 به صورت اتفاقی كشف شده و طی دو مرحله عملیات حفاری و باستانشناسی تا سال 85 توسط سازمان میراث فرهنگی، به شكل "سایت موره عصرآهن تبریز" به راه افتاده است.
قدمت آثار و اسكلت های كشف شده در این گورستان تاریخی به عصرآهن بازمی گرد و با عنایت به این كه این مكان تاریخی به شكل طبیعی و آثار و اسكت های كشف شده هم بدون دستچین شدن در معرض دید عموم قرار گرفته است، این گورستان تاریخی بعنوان "سایت موزه عصرآهن تبریز" نامگذاری شده است.

انسان های آن زمان معتقد بودند كه اجساد پس از مرگ زنده شده و باردیگر به زندگی خود ادامه می دهند، ازاین رو ظروف آب و غذا در كنار اجساد می گذاشتند كه این مورد نشان دهده ی اعتقادشان به زندگی بعد از مرگ است.

علاوه بر ظروف، لوازم پرارزش فرد را هم در مقبره ی وی دفن می كردند. معمولا در كنار اجساد زنان "زیورآلات" و در كنار اجساد مردان "سلاح های جنگی" می گذاشتند. با عنایت به این كه جنس اینگونه آثار از مفرخ بوده، جهت نگهداری به موزه آذربایجان منتقل شده اند.
با عنایت به این كه "جهت نور خورشید" در دفن اجساد مورد توجه قرار گرفته است، احتمال می دهند كه انسان هایی كه در این منقطه می زیسته اند به آیین مهرپرستی(میترائیسم) اعتقاد داشته اند.

این محل به مدت 400 سال بعنوان گورستان مورد استفاده قرار گرفته است و اجسادی كه در پایین ترین ارتفاع قرار دارند احیانا قدمت بیشتری نسبت به سایرین دارند. البته این فرضیه هم مطرح است كه این گورستان مسطح نبوده و دارای شیب بوده است.

الان 26 اسكلت(شامل زن، مرد و كودك) در سایت موزه عصر آهن تبریز وجود دارد، اجساد "زن و شوهری" كه در كنار یكدیگر و به صورت جنینی دفن شده بودند هم سال ها پیش به موزه ی آذربایجان منتقل شده است.





1398/05/20
14:00:45
5.0 / 5
5410
تگهای خبر: تاریخی , زیورآلات , سایت , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی