صدری نیا:
غیر رسمی، فضای واقعی جلسات رهبری را به تصویر می كشد
به گزارش کارکادو محمدعلی صدری نیا، کارگردان مجموعه مستند «غیر رسمی» اعتقاد دارد که هنگام ساخت این مجموعه تمام تلاش و تلاش خویش را به کار گرفته تا بتواند فضای واقعی جلسات دیدار مقام معظم رهبری با اقشار مختلف را به تصویر بکشد.
مهسا بهادری: محمدعلی صدری نیا، مستندساز تلویزیون که کارش را از سال ۸۹ شروع کرده است و ما او را با آثاری چون «قائم مقام»، «چشم در مقابل چشم»، «گام نهایی»، «بحران خاموش»، «تهران دمشق» و برنامه تلویزیونی «مدیر مسئول» می شناسیم، این روزها مجموعه «غیر رسمی» را روی آنتن تلویزیون برده است؛ مستندی که مجموعه ای از دیدارهای مقام معظم رهبری با اقشار مختلف جامعه است. مجموعه مستند «غیر رسمی» در موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی، دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب تهیه شده است و به بهانه پخش آن، به گفتگو با محمدعلی صدری نیا پرداختیم که در ادامه می خوانید. چرا سمت ساخت مستند «غیر رسمی» رفتید؟
تولید مجموعه مستند «غیر رسمی» از اسفند ۹۷ شروع شد. در بازه زمانی ۹۵ تا ۹۸ (قبل از کرونا) حضرت آقا، دیدارهایی با اقشار مختلف جامعه مثل فعالان فرهنگی و هنری کشور و نخبگان داشتند که دیدارهای غیر رسمی و صمیمی ای بود و به دیدارهای پنجشنبه ای شهرت داشت. این دیدارها هیچگاه رسانه ای نمی شد، اما کسانی که در این جلسات حضور داشتند، مشتاق بودند که روایت هایی از این مورد نشان داده شود. شاید نقطه آغاز ساخت این مجموعه مستند، همین اشتیاق فراوان بود. با عنایت به تعدد جلسات تصمیم گرفتیم تا یک مجموعه مستند بسازیم که هر یک از یک زاویه به ماجرا می پردازد.
خود حضرت آقا در این جلسات، بدون تعارف و کاملا صریح با مسائل مواجه می شوند. برخی اوقات گلایه هایی از طرف افراد مطرح می شود که به حق است و رهبری هم همان جا درباره مبحث صراحتا واکنش نشان می دهند
شما جلسات مقام معظم رهبری با اقشار و اصناف مختلف جامعه را به تصویر در آوردید. یکی از مباحثی که در بعضی از مستندها دیده می شود، روایت از جنبه مثبت ماجرا است، اگر در این نشست ها نقدی نسبت به عملکرد اقشار وجود داشت و یا افراد درخواستی را از مقام معظم رهبری داشند، شما آنرا نشان دادید؟
یکی از اتفاقاتی که در راه تولید مستند با آن مواجه بودم، این بود که خود حضرت آقا در این جلسات، بدون تعارف و کاملا صریح با مسائل مواجه می شوند. برخی اوقات گلایه هایی از طرف افراد مطرح می شود که به حق است و رهبری هم همان جا درباره مبحث صراحتا واکنش نشان می دهند. برخی اوقات شرایط بگونه ای است که مسائلی که مطرح می شود، احتیاج به بررسی بیش تر دارد، که حضرت آقا دستور بررسی می دهند. که اتفاقا به بعضی از افراد حاضر در جلسه که با آنها مصاحبه داشتیم مواردی را می گفتند از همین پیگیری ها که برخی از آنها به نتایج مثبتی هم ختم شده بود. به صورت مثال شنیدم که نخبگان، در حوزه نفت وگاز و انرژی به دست آوردهایی رسیده بودند که آزمونش را پس داده و مورد تایید هم واقع شده بود، اما در مسیری که باید به آنها اعتماد می کردند و به این ظرفیت می پرداختند، مشکلاتی وجود داشت، اما این مورد با پیگیری ها به نتیجه رسید و بعد از بررسی ها مسؤلان وزارت نفت هم از این ظرفیت ها استقبال کردند.
دیدارهای مقام معظم رهبری با اصناف و اقشار مختلف جامعه و گاها صحه گذاری روی عملکرد آنها نشان داده است آن چیزی که حاصل شده، مورد تایید ایشان بوده، این در شرایطی است که بسیاری از افراد سیاه نمایی می کنند و معضلات را بزرگ تر از آن چیزی که هست نشان می دهند، می توانیم بگوییم هدف از ساخت این مجموعه مستند نشان دادن حقیقت ها و کشیدن خط بطلان روی سیاه نمایی های موجود در جامعه و ایجاد انگیزه در جوانان بوده است؟
تلاش من در ساخت این مجموعه مستند این بوده که در هر قسمت بتوانم فضای واقعی جلسه را منتقل کنم. در این راه هم تلاش کردیم هم دستاوردهای مطرح شده در جلسه را منتقل نماییم و هم گره ها و مشکلاتی که توسط نخبگان جوان بیان شده را به نمایش بگذایم. تلاش بر این بوده که این فضا، کاملا واقع گرایانه به معرض نمایش گذاشته شود. نکته بسیار مهمی که در تمام جلسات میتوان به آن پی برد، این است که ما در تمام این سال ها، در حوزه های علمی و فناوری، مسیر طولانی ای را طی کردیم و با مراقبت زیاد به زیرساخت های بسیار خوبی رسیده ایم که حالا با تلاش و مراقبت بیشتر می توانیم به شتاب بیش تری برسیم. بخشی از مشکلاتی هم که امروز در کشور داریم به علت کم توجهی ها به ظرفیت های همین جوانان نخبه کشور است.
طبیعی است که هرچه دستگاههای مختلف و دولت های مختلف، بتوانند این زیر ساخت را بشناسند و به این توان و مهارت جوان های ایرانی دقیق تر بپردازند، بهتر می توانند از آن استفاده کنند تا سرعت و رشد بیش تری داشته باشد و مشکلات یا گره هایی هم که وجود دارد راحتتر و سریع تر حل شوند.
هرچه دستگاههای مختلف و دولت های مختلف، بتوانند زیر ساخت ها را بشناسند و به این توان و مهارت جوان های ایرانی دقیق تر بپردازند، بهتر می توانند از آن استفاده کنند تا سرعت و رشد بیش تری داشته باشد و مشکلات یا گره هایی هم که وجود دارد راحتتر و سریع تر حل شوند
مشکل اصلی که ما در جامعه داریم و به شدت هم با آن مواجه هستیم، مبحث سیاه نمایی است. زمانی که این مساله مطرح می شود، به مرور زمان اهداف، امید و انگیزه جوانان هم از بین می رود. این جلساتی که مقام معظم رهبری با اقشار مختلف داشتند، نشان داده است که کاملا به همه امور تسلط دارند و درجریان همه چیز قرار دارند، صحه گذاشتن ایشان روی موضوعات هم نشان داده است که اوضاع را میتوان بهتر کرد، اما با استفاده از چه ظرفیتی این رویداد میسر می شود؟
آن چیزی که وجود دارد، مرز باریک بین سیاه نمایی و بیان مشکلات واقعی است. چیزی که جامعه امروز ما را بیش تر درگیر کرده، مشکلات واقعی است که مردم در زندگی با آن مواجهند و نمی توان آنها را نادیده گرفت و بیان این مشکلات واقعی هم به معنای سیاه نمایی نیست.
در مسیر ساخت مستند«غیر رسمی» خود من همزمان با دو حس مواجه شدم، نخستین حس این که ما تا چه اندازه توان و ظرفیت در کشور داریم که حتی گاها آنها را نمی شناسیم و بسیاری از بخش های جامعه نمی دانند که در این سال ها در راه توسعه و فناوری، چه مسیری را طی کرده ایم و حالا به یک زیرساخت مهمی رسیده ایم. بخش دوم هم نگاه انتقادی به ماجرا است که چرا برخی از مسؤلان ما نگاه دقیقی به این توان، ظرفیت و زیرساخت ندارند و اتفاقا سبب می شوند این مسیری که با سرعت می توانیم طی نماییم را با کندی پیش ببریم و جلوی راه نخبگان جوان کشور سنگ اندازی شود. تلاشم بر این بود که همین دو نکته را نشان دهم و به نظرم حاصل این روایت می تواند به مخاطبان نشان دهد، بخش اعظمی از مشکلاتی که مطرح می شود، چاره دارد، چون زیرساخت آن تأمین شده است. شاید اگر به استعدادها و ظرفیت هایی که در کشور داریم، بیش تر دقت کنیم این مشکلات زودتر حل می شوند.
آن چیزی که وجود دارد، مرز باریک بین سیاه نمایی و بیان مشکلات واقعی است. چیزی که جامعه امروز ما را بیش تر درگیر کرده، مشکلات واقعی است که مردم در زندگی با آن مواجهند و نمی توان آنها را نادیده گرفت
در این مجموعه مستند، مقام معظم رهبری با چند گروه دیدار داشتند؟
بیش از ۶۰ جلسه برگزار شده است. که گروه های متفاوتی در آن حضور داشتند.
مجموعه مستند «غیر رسمی» در چند قسمت ساخته شده است؟
چون این مجموعه درحال تولید است خیلی نمی توانم به صورت مشخص عدد نهایی را اعلام کنم ولی تلاشمان بر این است که در هر قسمت به موضوعات مختلف و متنوع مطرح شده در جلسات بپردازیم و آنها را برای مخاطبان روایت نماییم. محمدعلی صدری نیا، کارگردان مستند «غیر رسمی»
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب