جای جوراب ها را با حیات وحش عوض كردند
كاركادو: ۹۶ سال قبل در شمال میدان «بریانك» در ضلع شرقی خیابان «اعتماد» امروزی، كارخانه ی «جوراب بافی» را افتتاح كردند. تا پیش از این اقدامِ صنعتی، جوراب ها كه بیشتر در قالب پاپوش بودند در خانه ها و با جنس و فرم های مختلف دوخته می شدند، حتی اسناد می گویند در ایران قدیم چیزی به اسم جوراب وجود نداشت.
به گزارش كاركادو به نقل از ایسنا، بانوان چاقچور می پوشیدند - چیزی شبیه به جوراب شلواری امروزی - و مردها باز «مچ پیچ»! تا زمانی كه ناصرالدین شاه به فرنگ رفت، جوراب های آنجا را دید و چند نمونه به كشور آورد. اما این اختتام ماجرا نبود، سرانجام كارخانه جوراب بافی ۱۳۰۱ در پهلوی اول ساخته شد.
نصرالله حدادی، تهران شناس اما ساخت این كارخانه را به یك دلیل متفاوت و جالب مربوط می داند. «اشرف پهلوی با دختری دوست بود كه پدرش از فرنگ مقدار زیادی جوراب آورده بود. چون میانه آنها شكرآب و دعوایشان شده بود او به همه بچه های كلاس یكی یك جفت جوراب هدیه داد به جز اشرف. اشرف هم كه ناراحت شده بود ماجرا را برای پدرش، رضاخان تعریف كرد. خلاصه دلخوری اشرف به بیكار شدن پدر آن دختر از دربار پهلوی و ساخت كارخانه جوراب بافی به همین بنای موزه هفت چنار فعلی ختم شد.»
دودكش كوره كارخانه سابق، شبیه دودكش كوره های آجرپزی اطراف تهران می دانند، با این تفاوت كه از آجری مرغوب تولید شده و ارتفاع كمتری دارد. دهانه دودكش هم با تزیینات آجرچینی زیباتر شده و لبه دودكش یك ردیف شیشه كاری هم دیده میگردد. با استفاده از حرارت این كوره، برق تولید می شده و مازاد انرژی برق تولید شده هم با سیم هایی به خانه ها توزیع می شد، برق هم به واسطه فعالیت این كارخانه به محله آمد و خانه ها را روشن كرد.
اما از اسناد باقی مانده متعلق به این كارخانه از دوره های گذشته، عكس از كارگرانی است كه اولین كلاه دوره پهلوی را بر سر دارند.
این كارخانه كه آلمانی ها آنرا ساختند، ۱۵ آذر ۱۳۷۸، در لیست آثار ملی به ثبت رسید و پس از مرمت، به موزه حیات وحش و تاریخ طبیعت تبدیل شد.
این ساختمان قدیمی امروز یكی از مفاخر معماری به یادگار مانده از اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است، شهرداری منطقه ۱۰ تهران، پس از لطمه هایی كه به بنا وارد شده بود، آنرا در خرداد سال ۱۳۷۶، بعنوان «موزه آثار طبیعی و حیات وحش هفت چنار» تهران افتتاح نمود و حالا این موزه در زمینی به مساحت هفت هزار و ۶۹۳ متر مربع در دو سالن، با نمایش حشرات، انواع نرم تنان، اسفنج ها، مرجان هاف نمونه های پستانداران آفریقایی، پرندگان ایران، دیورامای رشته كوه های البرز، زاگرس، آكواریوم، كارگاه تاكسیدرمی تشكیل شده است.
انتخاب نام «هفت چنار» برای حضور هفت درخت چنار كهنسال روی این محله و در نهایت سر در موزه ای است كه جای جوراب ها را گرفت، انجام شد.
حتی برخی این موزه را «آمازون در مركز شهر» معرفی می كنند، بنایی با دو ستون آجری با طاقی قوس دار و آجرچین و چراغ هایی كه سردر زیبای این بنا را تشكیل داده اند. دورتادور موزه هم با دیوار آجری و نرده های طرح دار پوشانده شده است.
در موزه حیات وحش هفت چنار، بیشتر از ۳۰۰ گونه جانوری زنده در انواع پرندگان و ماهی نگهداری میگردد. تاكسیدرمی در انواع خزنده، حشرات، پرندگان، ماهی ها و دوزیستان هم وجود دارد.
خیابان قزوین، بلوار بریانك، خیابان «شهید دعوتی» هر روز هفته به جز شنبه از ساعت ۸ تا ۱۸ امكان بازدید از این موزه با ورودی چهار هزار تومان امكان پذیر است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب