روایت كاركادو از آنچه بر موزه هنرهای معاصر فلسطین گذشت

حال تنها موزه فلسطین خوب است؟

حال تنها موزه فلسطین خوب است؟ کارکادو: «تمام تابلوها و اسباب موزه فلسطین که تخلیه شده بود، به موزه بازگردانده شده و این مکان همچنان به عنوان موزه هنرهای معاصر فلسطین به کار خود ادامه خواهد داد.» این یکی از روایات از آن چیزی است که در سالهای قبل بر موزه هنرهای معاصر فلسطین گذشته است. این موزه در سالهای اخیر بارها در کش و قوس تخلیه شدن یا نشدن قرار گرفته و در بعضی موارد انتقاداتی به نحوه عملکرد آن وارد بوده است.


به گزارش کارکادو به نقل از ایسنا، حدود ۱۹ سال از گشایش موزه هنرهای معاصر فلسطین، به عنوان موسسه ای وابسته به فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران می گذرد. این موزه که از آن به عنوان موزه ای ویژه برگزاری نمایشگاه های جهان اسلام نام برده می شود مرداد ماه سال ۱۳۸۵ با همکاری هنرمندانی از ایران و فلسطین افتتاح شد تا به قولی یاد هنر مقاومت را زنده نگه دارد؛ ساختمانی با حدود ۷۰۰ متر مربع مساحت که در ضلع شمال غربی تقاطع خیابان مظفر و بزرگمهر تهران قرار گرفته است.
این ساختمان با هشت نگارخانه تو در توی خود یکی از تنها موزه های جهان است که با نام فلسطین، آثار در رابطه با هنر مقاومت را به نمایش می گذارد. ساختمانی که با ورود به خیابان سنگ فرش برادران مظفر می توان به آن دسترسی پیدا کرد.
مجید شاه حسینی، که هم اکنون رئیس فرهنگستان هنر است در جلسه شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی که آذرماه سال ۱۴۰۲ برگزار گردید، به اهمیت موزه هنرهای معاصر فلسطین اشاره کرده و اظهار داشته بود: «موزه هنرهای معاصر فلسطین سال ۱۳۸۵ افتتاح شد و تنها موزه ای است که به فلسطین اختصاص دارد و آثاری از هنرمندان فلسطین در موزه نگهداری می شود. نمایشگاه ها و برنامه های هنری مختلفی با مضامین فلسطین، مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس نیز بطور مستمر در موزه برگزار شده است.»
سال ۱۳۸۳ شهردار وقتِ تهران علی سعیدلو این ساختمان را در اختیار فرهنگستان هنر قرار داد؛ ساختمان با نام اندیشه بنایی قدیمی بود که بعد از بازسازی، با نام سرای اندیشه و به عنوان مرکزی فرهنگی مورد بهره برداری اما فرهنگستان هنر، تغییراتی اساسی در ساختمان ایجاد کرد تا بنا به موزه دائمی تغییر کاربری پیدا کند.



این موزه از آن پس، نمایشگاه هایی را در عرصه هنر مقاومت برپا کرده است. به عنوان مثال موزه هنرهای معاصر فلسطین از روزهای گذشته میزبان نمایشگاه عکس و پوسترهای «خروش ملت ها» شده است. در همین ارتباط فرهنگستان هنر، حدود ۴۰ قطعه عکس از حامیان مردم غزه در شهرهای مختلف جهان را که تظاهرات اعتراضی برپا کردند به معرض نمایش گذاشته است؛ این نمایشگاه آن طور که فرهنگستان هنر اعلام نمود ۱۸ فروردین ماه افتتاح شده و مقرر است تا ۱۲ اردیبهشت از ساعت ۱۰ تا ۱۶ هر روز، به جز پنجشنبه ها و روزهای تعطیل، برپا باشد.
با این حال برخی هم معتقدند که نسبت به شیوه عملکرد کلی این موزه انتقاداتی وارد است و باتوجه به امکاناتی که به آن اختصاص داده شده و فضایی که در اختیار دارد باید پویاتر و فعال تر از آن چه که در سالهای اخیر دیده شده، عمل کند. موززه هنرهای معاصر فلسطین می تواند مکانی برای تعامل بیشتر هنرمندان ایرانی با هنرمندان فلسطینی باشد، آثاری از آنها را به نمایش بگذارد و حتی در ایام جنگ نگاه دارنده میراث فرهنگی و آثار هنری فلسطینیان باشد.


اما شهریور ماه سال ۱۴۰۱ رئیس وقت فرهنگستان هنر طی اظهاراتی از چالشی جدی بر سر راه موزه هنرهای معاصر فلسطین خبر داد؛ بطوریکه مشخص شد شهرداری تصمیم گرفته است بنای این موزه را پس بگیرد.
در این سال ها آنطور که بیان شده، شهرداری تهران که بنای این ساختمان متعلق به آنست، بارها تصمیم به تخلیه این مکان گرفته است. در آخرین روایات از کش و قوس های تخلیه شدن یا نشدن این موزه، گفته شد که دستور تخلیه این موزه بطور جدی تا روز شنبه ۲۰ خرداد سال قبل (۱۴۰۲) داده شده بود، با اینحال دیگر بار با اقدامات و گفت وگوهایی که صورت گرفت، موزه فلسطین در این مکان باقی ماند؛ البته در این رابطه گفته شد که شهرداری دستور تخلیه موزه هنرهای معاصر فلسطین را نداده بود و یکی از شهرداری های منطقه، بدون هماهنگی با شهرداری کل این اقدام را انجام داده و احتمالاً شهرداری تهران نیز این وظیفه را در قبال موزه هنرهای فلسطین دارد که یک ساختمان را در اختیار آن قرار دهد.
همین طور گفته شده بود: «تمام تابلوها و اسباب موزه فلسطین که تخلیه شده بود، به موزه بازگردانده شده و این مکان همچنان به عنوان موزه هنرهای معاصر فلسطین به کار خود ادامه خواهد داد.»


با این وجود که موزه هنرهای معاصر فلسطین در نهایت در ساختمان اندیشه پابرجا ماند اما بنظر می رسد که با گذشت نزدیک به دو دهه از فعالیتش، بنای موزه و معماری آن، برای بعضی بازدیدکنندگان جالب تر از سایر جنبه هایش بوده باشد؛ البته این کم فروغی در استقبال، احتمالاً نه به سبب محتوای آثار که در رابطه با شیوه برنامه ریزی برای نمایشگاه ها باشد. طراحی و معماری این ساختمان برعهده مهندس موسوی بود و با تغییرات اساسی و مناسب با سازه، برای کاربری موزه ای دائمی انجام شد؛ حال در سرسراهای هشت گالری موزه طاق و قوس های معماری ایران و مؤلفه های شاخص در طراحی نگارخانه های صبا، آیینه و خیال دیده می شود که پیوندی میان این چند موزه را به وجود آورده است.



موزه هنرهای معاصر فلسطین از محلهای فرهنگی و هنری مرکز شهر تهران است که در دو دهه اخیر برگزاری نمایشگاه های جهان اسلام را در دستور کار داشته است و در بدو تأسیس موزه گفته شد که ۶۵ اثر از آثار هنرمندان برجسته خریداری شده که اغلب متعلق به بهترین نقاشان رانده شده از سرزمین مادری و مقیم در کشورهای سوریه، لبنان و اردن هستند.
نمایشگاه «خروش ملت ها»، نمایشگاه قرآنی «کتابت وحی»، نمایشگاه آثار نقاشی هنرمندان فلسطینی با عنوان «نقش قدس» و نمایشگاه خوش نویسی و نقاشی خط با عنوان «خط خُطوه» همچون کارهای اخیر این مکان فرهنگی و هنری بوده که در قالب نمایشگاه برگزار شده است؛ با این وجود همانطور که قبل تر نیز اشاره شد، برخی مخاطبان این موزه معتقدند، در وضعیت فعلی باید بیش از پیش به برنامه های هنری با مضامین فلسطین، مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس پرداخته شود.




منبع:

1403/01/23
19:56:55
5.0 / 5
295
تگهای خبر: پوستر , جشن , طراحی , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی