مشعل سیستانی ها روشن شد
کارکادو: در خطه سیستان رسم است که به مناسبت شروع دهه محرم مشعلی بر میدان روستای چلنگ روشن می کنند و با اجرای مراسم های مختلف، ارادت خودرا به امام حسین (ع) نشان می دهند.
صفورا کلانتری ـ کارشناس ثبت اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان ـ درباره ی آیین «مشعل گردانی سیستان» به ایسنا اظهار داشت: مشعل گردانی یکی از رسم های استان سیستان و بلوچستان است که هر سال با فرارسیدن ایام محرم با مراسم خاص و شیوه های هنرمندانه توسط مردم خطه سیستان به اجرا در می آید که حاکی از ارادت و عشق قلبی آنها به نهضت عاشورا و دوده (ع) است.
او افزود: مردم خطه سیستان از گذشته در اولین روز شروع ماه محرم با پوشیدن جامه سیاه و برافروختن مشعل، چراغ و یا گلدسته با برگزاری مراسمی با نام "گلدسته گردانی" به عنوان شروع قیام امام حسین (ع) به استقبال این ماه می روند.
کلانتری افزود: در این مراسم مردم مشعل هایی را روشن و در مسجد و میدان اصلی روستا نصب می کنند که تا آخر عزاداری روشن می ماند. همین طور گلدسته های مخصوص را در معابر شهر به حرکت درمی آورند تا به همگان شروع مراسم اطلاع داده شود. چاوشی، محتشم خوانی، مداحی و روایی، سینه زنی و زنجیرزنی از شیوه های عزاداری مردم این خطه است.
این کارشناس ثبت همین طور درباره ی قدمت آیین «مشعل گردانی سیستان» اظهار داشت: بیش از ۲۵۰ سال است که آیین مشعل گردانی برای عرض ارادت مردم دارالولایه سیستان به امام حسین (ع) در روستای چلنگ شهرستان هامون در ایام نخست ماه محرم اجرا می شود. این آیین توسط سادات این روستا به انجام می رسد. حضور مشعل گردانان و محتشم خوانی در بین خانواده هایی که شخصی از آنها طی یک سال فوت شده باشد یکی از رسوم مهم این آیین است.
بگفته کلانتری، این آیین با شماره ۲۸۲۸ در تاریخ چهاردهم اسفند ۱۴۰۱ در لیست میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت شده است.
منبع: كاركادو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب