جزئیات بیشتر از وام مرمت
به گزارش کارکادو، مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی با تشریح جزئیاتی در رابطه با «وام مرمت بناهای تاریخی»، اظهار داشت: با وجود شناسایی ۳۳ هزار هکتار بافت تاریخی در سرتاسر کشور، اما سیستم بانکی تا کنون هیچ نوع تسهیلاتی برای مرمت و مقاوم سازی واحدهای مسکونی در این بافت ها اختصاص نداده بود. وام مرمت برای پیشگیری از تخریب و نوسازی های بیشتر و محافظت از بناها و بافت های تاریخی تصویب گردید.
بدنبال مصوبه شورای پول و اعتبار برای اختصاص تسهیلات بانکی از ۲۰۰ تا ۳۶۰ میلیون تومان بمنظور حفظ، مرمت و مقاوم سازی واحدهای مسکونی در بافت های تاریخی، فاطمه داوری در گفت و گو با ایسنا از پیگیرهای دیگر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای افزایش سقف مبلغ این وام و دوره بازپرداخت آن، آگاهی داد و اظهار داشت: منابع و تسهیلاتی که تا کنون دولت در این بخش تعریف کرده ویژه "بافت فرسوده" بود که شیوه اجرای آن بیشتر به رواج تخریب و نوسازی منجر گردیده است. یک واقعیت وجود دارد وقتی روی پهنه ای نام "بافت فرسوده" می گذاریم باید بدانیم که آن بافت در حقیقت بخش بزرگِ بافت تاریخی است.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به شناسایی ۱۹۱ شهر با پهنه تاریخی و ابلاغ آن از سال ۱۳۹۸ که باید مبنایی برای برنامه ریزی شهری و ملاک عمل طرح های ویژه وزارت راه و شهرسازی باشد، اظهار داشت: طبق اعلام شرکت بازآفرینی شهری، تا کنون ۷۴ هزار هکتار بافت فرسوده شناسایی شده که نزدیک به ۳۳ هزار هکتار آن، بافت تاریخی است که حدود ۴۰ درصد از بافت فرسوده را شامل می شود. با اینحال تا کنون هیچ نوع سیستم حمایتی برای واحدهای مسکونی درون این بافت ها و ۱۹۱ شهر تعریف نشده و ساختار بانکی فقط "وام نوسازی مسکن" پرداخت کرده و همین رویه، مرمت بناها و بافت های تاریخی را با چالش جدی مواجه کرده است.
وی در ادامه بیان کرد: تصوری در جامعه وجود دارد که دولت باید از بناها و بافت تاریخی حفاظت کند، درحالی که وظیفه دولت پشتیبانی از مردم است تا بافت تاریخی به دست مردم محافظت گردد. بدین سبب لازم بود یک سیستم حمایتی با اعطای امتیازهای ویژه داشته باشیم تا با توانمندسازی مردم، به صیانت از بافت ها و بناهای تاریخی بپردازیم و این، نفس وام مرمت است که آنرا باارزش می کند.
داوری افزود: تا قبل از این مصوبه، نظام بانکی پرونده و سند ملک های تاریخی و باارزش را باتوجه به قدمتی که داشتند و سنی که برای بنا درنظر گرفته اند، نمی پذیرفت، اما با این مصوبه به ملک های قدیمی و تاریخی نیز تسهیلات بانکی با عنوان مرمت و مقاوم سازی تعلق می گیرد.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی اظهار داشت: حمایت ما با پرداخت وام مرمت، مدلول تخریب نمی دهد، بلکه این تسهیلات برای مرمت و مقاوم سازی است تا بافت های تاریخی برای سکونتِ باردیگر آماده شوند. البته که این حمایت در حد بذر کاشتن است، ولی باید اجرای آنرا پیگیری و از این طرح حمایت کرد تا این بذر رشد کند و به درختی پربار تبدیل گردد. البته که زمان بر خواهد بود، اما اقدام مهمی است، چون تا امروز مردم برای صیانت از بنا و بافت تاریخی، حمایتِ تسهیلاتی نمی شدند. درحالی که در دنیا برای مردمی که در بناها و بافت تاریخی زندگی می کنند امتیازهای ویژه ای درنظر می گیرند.
داوری اضافه کرد: در قانون جهش تولید مسکن، پهنه های جدید شهری را تعریف می کنند تا فضای مسکونی را بالا ببرند، درحالی که اعتقاد ما بر است که بافت تاریخی چون زیرساخت شهری دارد و دارای خاصیت های اجتماعی است، فرصت بزرگی شمرده می شود تا با حفظ ساکنان آن و برگرداندن مردم به بافت، این پهنه ها را با احیا و حفظ بافت شهری ایجاد کرد. در دنیا دیگر دنبال ساخت شهر جدید نیستند، همان شهرهای قدیمی را با نگاهی اقتصادی توانمند می کنند. این ظرفیت در کشور ما هم وجود دارد، می توان با بهره بردن از بافت تاریخی از ترک سکونت جلوگیری کرد. با این اتفاق، منابع کشور هم در شهرک سازی ها هدر نخواهد رفت. اگر مردم را در بافت تاریخی نگه داریم، در چرخه اقتصادی و زیرساخت هم صرفه جویی شده و هم سرانه سکونت در بافت تاریخی نیز ارتقاء می یابد.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی در ادامه اظهار داشت: این وام با همکاری وزارت راه و شهرسازی در حال حاضر به نام تسهیلات مرمت و مقاوم سازی واحدهای مسکونی در بافت های تاریخی در ساختار بانکی تعریف و ۲۷ خردادماه ۱۴۰۲ نیز به تمام بانکها ابلاغ گردیده است. در گام بعدی وزارت میراث فرهنگی پیگیر حمایت یارانه ای از بافت تاریخی و افزایش سقف وام، باتوجه به هزینه گران مرمت و مقاوم سازی است، که با تدبیر دولت حتما اتفاق خواهد افتاد.
او افزود: افزایش دوره بازپرداخت این وام که در حال حاضر پنج سال تعیین شده، مطالبه دیگر وزارت میراث فرهنگی است، به هر حال همین دوره پنج ساله هم فشار اقتصادی بر مردم شمرده می شود.
داوری درباره ی زمان پرداخت و نحوه ی اجرای این تسهیلات، اظهار داشت: دو بُعد عملیاتی وجود دارد. در طرح عملیاتی بلندمدت باید ساز و کار اجرائی شدن تهیه شود. در حال حاضر برای وام نوسازی، یک طرح تفصیلی وجود دارد. علاوه بر این شهرداری و نظام مهندسی نیز باید تایید صلاحت و پروانه ساخت برای پلاک درخواست کننده این تسهیلات صادر کنند. ملاک وام نوسازی همین پروانه ساخت است که برای دریافت تسهیلات مرمت، موضوعیت ندارد. بدین سبب باید چشم اندازی برای نحوه پرداخت و دریافت تسهیلات مرمت تعریف نماییم و نظام مهندسی و شهرداری را به زیرساخت لازم مجهز نماییم.
او افزود: گام اول یک طرح بالاسری است که مبنای کار است و بعد از آن باید دستور و نقشه راه را تدوین نماییم. در ساختار نظام مهندسی هم باید اتفاقاتی رخ دهد و کسانی باید باشند که درخواست های وام مرمت را تایید کنند و بعد از آن شهرداری و میراث فرهنگی پروانه مرمت و مقاوم سازی بدهند که مبنای پرداخت تسهیلات در بانک خواهد بود. ظاهرا به زیرساخت گسترده ای نیاز است، اما تا اجرای این طرح بلندمدت، نیاز است دستور عملیاتی کوتاه مدت داشته باشیم که از همکاران استانی و وزارت راه و شهرسازی برای تدوین آن کمک گرفته ایم تا پرداخت این وام را به زودی عملیاتی نماییم.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی در ادامه با اشاره به بافت تاریخی شهر شیراز که تخریب آن همیشه محل نگرانی بوده است، اظهار داشت: در محدوده بافت تاریخی شیراز حدود ۱۲ هزار دانه شناسایی شده که در بین آنها دوهزار بنای ثبت شده و واجد ارزش وجود دارد. مقصود ما این بود که آن دوهزار بنای تاریخی که تا کنون در نظام بانکی حمایت نمی شدند، این تسهیلات را دریافت نمایند، چون ضوابط پرداخت تسهیلات بانکی تا حالا محدودکننده بود.
داوری اشاره کرد: کم و کیف ماجرای این تسهیلات، فعلا در حد یک نقطه شروع در کشور است که دست یاری به سمت همه بخش ها دراز کرده ایم تا این نقطه شروع گسترش یابد، به هر حال مخاطب آن مردم هستند و درست است که منتهی به صیانت از میراث فرهنگی می شود، اما تنها راه کار گسترش فرهنگِ صیانت از میراث فرهنگی، حمایت و توانمند کردن مردم است. امیدواریم دولت کمک نماید و در برنامه هفتم توسعه یارانه هم به این تسهیلات اضافه شود و سقف وام مرمت و مقاوم سازی بناهای بافت های تاریخی را افزایش دهیم.
منبع: karkado.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب