برای سالروز درگذشت علی حاتمی،
علی حاتمی می اظهار داشت كه باید كمی خطر كنیم
كاركادو: علی حاتمی می اظهار داشت: «حالا مثل این كه از این سینما هم باید بروم و یا به قول دیالوگ فیلم هایم طعمه دام و صید صیاد شدم و یا می شوم و شاید این آخر عشق است و یا آغاز راه و اگر مرگی هست هیچگاه چیز ترسناكی نیست. »
به گزارش كاركادو به نقل از ایسنا، علی حاتمی هنگامی كه در جریان ساختن آخرین فیلم ناتمامش «جهان پهلوان تختی» در بستر بیماری افتاده بود، این سخنان را مطرح كرد.
14 آذر ماه 75 برخی روزنامه ها تیتر زدند «علی حاتمی داستان مرگ را كلید زد».
بیش از 50 دقیقه از آن فیلم توسط علی حاتمی تولید شده است و فیلمهای گرفته شده همچنان توسط مرتضی شایسته تهیه كننده آن، نگهداری می گردد.
علی حاتمی در جایی اظهار داشته بود: «همیشه در تمام مدت سی سال سابقه كار هنری و بیست و چند سال كار سینمایی به سراغ سنگ های بزرگ رفته ام. مگر «ستارخان» در زمان خودش سنگ كوچكی بود؟ یا «سلطان صاحبقران» یا «كمال الملك» یا «حاجی واشنگتن» یا «هزاردستان» یا«دلشدگان». گناه من نیست كه مبحث های مورد علاقه من و فیلم های من از اندازه های معمول سینمای ایران بزرگ تر است. اگر می خواهیم پیشرفت كنیم واندازه های سینمایی مان را بزرگ تر كنیم باید دست به كارهای بزرگ تر بزنیم و باید كمی خطر كنیم. ما در سینمای ایران قادر به انجام هر كاری هستیم هیچ چیز كم نداریم. از چه بترسیم؟»
حاتمی همواره خواسته بود، نمادها و اسطوره ها را معرفی كند و در «جهان پهلوان تختی» هم هدفش همین بود.
وی درباره ی اسطوره تختی اظهار داشته بود: « مطالعه و بررسی شخصیت هایی چون غلامرضا تختی در آغاز كار آسان می نماید. چون كه پژوهش درمورد افراد سرشناس معاصر حداقل مدارك و مستندات زنده وتازه ای را در دسترس پژوهش گر می گذارد. اما شاید مورد تختی استثنایی و شگفت باشد. «جهان پهلوان» در ذهن و باور توده ها نشانه قهرمانی ها و پهلوانی ها بود. »
زنده یاد علی حاتمی علاوه بر فیلم نامه «جهان پهلوان تختی»، فیلم نامه های «ملكه های برفی» كه درباره ی زندگی شاه ایران به روایت سه همسرش است و فیلمنامه پیامبر اعظم (ص) را هم داشت كه فرصتی پیدا نشد، آنها را بسازد.
همان طور كه عزت الله انتظامی هم از فیلم نامه ی نساخته ی علی حاتمی به نام آخرین پیامبر (ص) یاد می كند و به ایسنا می گوید: "آخرین پیامبر(ص)" كه به زندگی حضرت محمد (ص) مربوط می شد همچون فیلم نامه های آماده ی مرحوم علی حاتمی بود كه مجال ساختنش را پیدا نكرد و برای همیشه بایگانی شد. «زین العابدین رهنما» كتاب زیبا و قشنگی درباره ی حضرت محمد (ص) نوشته بود كه علی حاتمی تصمیم گرفت فیلم نامه ای برپایه این كتاب آماده كند و آنرا در قالب سریالی بسازد. به اتفاق ایشان به منزل رهنما رفتیم و اجازه این كار را گرفتیم فیلم نامه آماده شد و گفتند باید به قم برود تا آنجا اجازه ساخت بگیرد كه این سناریو در آنجا رد شد و آقای حاتمی آنرا به آقای رهنما برگرداندند. »
این بازیگر یادآور می شود: « علی حاتمی خیلی دوست داشت راجع به حضرت محمد (ص) كاری بكند و سناریوی دیگری را با نام «آخرین پیامبر» آماده كرد و آنرا به همراه دو فیلمنامه دیگر به نام های «آق بانو» و «گاردن پارتی» به من داد تا آنرا بخوانم و نظرم را بدهم. آنرا خواندم و خیلی خوشم آمد در واقع خیلی خوب روی آن كار شده بود. فقط پیشنهاد كردم به خاطر اینكه فضای كار درست در بیاید در كشورهای عربی ساخته شود كه نظر خود حاتمی هم همین بود. این سناریو مورد تایید مراجع قم هم قرار گرفت وپروژه بسیار عظیم بود و بعد از سریال «هزاردستان» تنها سریالی بود كه دوست داشتم در آن بازی كنم كه نشد. در واقع حاتمی می خواست دولت های دیگر را برای ساخت این مجموعه به مشارت بكشاند كه اجل مهلتش نداد. »
آقای بازیگر می گوید: « سناریوهای علی حاتمی خاص بود و با وجود اینكه سناریوی این سریال كامل است اما شخص دیگری نمی تواند این كار را بسازد. در واقع سبك حاتمی این بود كه سناریوها را كامل نمی نوشت اما وقتی می خواندیم به پیكره كار پی می بردیم. او سر كار بامداد به بامداد دیالوگی را به بازیگران می داد. حاتمی تبحرش را در ساخت آثار تاریخی با "كمال الملك"، "سلطان صاحبقران" و "هزار دستان" نشان داده است. »
علی حاتمی با نام كامل عباسعلی حاتمی متولد 1323 تهران است.
او در اواخر دوره ی متوسطه به اداره ی هنرهای دراماتیك رفت و كلاسهای نمایشنامه نویسی را گذراند و بعد از مدتی از دانشكده هنرهای دراماتیك فارغ التحصیل شد كار هنری را از سال اول تحصیل در دانشگاه با نمایش «دیب» شروع كرد. از دیگر نمایش های وی می توان به «خاتون خورشید» «باف»، «آدم» و «حوا»، «حسن كچل» و «چهل گیس» اشاره كرد.
حاتمی سپس به كار ساخت فیلمهای تبلیغاتی مشغول شد بعدها آغاز به همكاری با تلویزیون كرد و نخستین كار مهمش در آنجا در مجموعه تلویزیونی «جنگل» 1347 بعنوان نویسنده و بازیگر بود. فعالیت در سینما را از سال 1349 بعنوان نویسنده و كارگردان با فیلم «حسن كچل» شروع كرد.
علی حاتمی در 14 آذرماه سال 1375 (21 سال قبل) بعد از یك بیماری طولانی دارفانی را وداع گفت.
از آثار سینمایی زنده یاد حاتمی می توان از «طوقی» 1349 «باباشمل» 1350 «قلندر» 1351 «سوته دلان» 1356 «حاجی واشنگتن» 1361 «كمال الملك» 1363 «مادر» 1368 «دلشدگان» 1370 نام برد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب