دومین شهر گردشگری كشور نگران صدمه های مهاجران
كاركادو: بافق دومین شهر پر رونق گردشگری كشور، به علت برخورداری از بسترهای اشتغال بخصوص كارگری زمینه مناسبی برای مهاجرت افراد غیربومی است ولی به تبع این مهاجرت ها و تضادهای فرهنگی آن، صدمه های اجتماعی این شهرستان هم افزایش یافته است.
بافق یكی از شهرستان های خشك و كویری استان یزد است كه در سال های اخیر با عنایت به اقدامات مطلوب برای توسعه گردشگری بعنوان دومین شهر گردشگری پررونق كشور در نوروز امسال شهره شد.
مهاجران غیرفرهنگی یكی از جدی ترین معضلات شهر گردشگری بافق هستند كه نه تنها نتوانسته اند به رونق اقتصادی و گردشگری این شهرستان كمك كنند بلكه نتایج زیادی را برای این شهر گردشگری به وجود آورده اند.
تكدی گری و تخریب بافت های تاریخی همچون مشكلات ناشی از حضور مهاجران غیرفرهنگی شهرستان بافق است كه عمدتاً هم از اقشار ضعیف فرهنگی و اقتصادی هستند.
البته سیاست اصلی مسئولان شهرستان بافق مخالف حذف مهاجران غیرفرهنگی از این شهرستان است بنابراین مهمترین اولویت اجرایی خود برای مقابله و كاهش صدمه های اجتماعی را با فرهنگ سازی در این رابطه، مد نظر قرار داده اند.
حجت الاسلام و المسلمین «سید جواد سلیمانی» امام جمعه بافق هم اخیراً در نشستی كه با محوریت ساماندهی مهاجران و متكدیان این شهر برگزار شده، اخطار داده است كه با افزایش روند تكدی گری در بافق، مشكلات اجتماعی بیشتری در پیش است و لزوم دارد كه به این مورد رسیدگی شود.
رویكردهای محله محوری لازمه كاهش صدمه ها
«محمد زاده رحمانی» فرماندار بافق در این باره در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، به نیاز این شهرستان به رویكردهای محلی در جهت كاهش صدمه های اجتماعی ناشی از مهاجران اشاره و اظهار می كند: بیشترین نیاز امروز شهر بافق در این راستا ورود مباحث فرهنگی شهرداری و شورای شهر به محلات است.
به قول وی، خوشبختانه رویكردهای فرهنگی خوبی در سطح كلان شهر در دستور كار قرار گرفته ولی نیاز است كه این رویكردها در قالب یك شبكه مویرگی در محلات هم اجرایی شود.
وی بر ضرورت اجرای بیشتر فعالیت های فرهنگی در شهر تاكید و بیان می كند: تمام دستگاه هایی كه دارای ذات فرهنگی هستند باید با همكاری یكدیگر هم افزایی و در قالب طرح های فرهنگی محله محور ورود كنند.
این مسئول می گوید: در صورت تعامل و همكاری تمام دستگاه ها در جهت افزایش فعالیت های فرهنگی شاهد كاهش صدمه های فرهنگی و اجتماعی در شهر خواهیم بود.
فرماندار با اشاره به اجرای طرح بازآفرینی محلات قدیمی و بافت های فرسوده شهری بافق، خاطرنشان می كند: یكی از اركان و بخش های عمده طرح بازآفرینی محلات قدیمی شهر، توجه به مسائل فرهنگی آنهاست كه دولت تمركز ویژه ای به این امر داشته است.
نیروهای بومی راهكار مقابله با مهاجران غیرفرهنگی
با این وجود «حسین ارجمند» مدیر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان بافق در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به مهاجرت بعنوان عاملی با نتایج اجتماعی در بافق، اظهار می كند: هم اكنون پیگیری مسائل و نتایج ناشی از حضور مهاجران در بافق یكی از مهمترین دغدغه مسئولان به حساب می آید چون كه حضور آن ها نه تنها تاثیر مثبتی نداشته بلكه منجر به ایجاد پیامدهایی منفی برای شهر شده است.
وی ضمن گروه بندی مهاجران این شهرستان، بیان می كند: آذری ها و تبریزی ها نخستین گروه مهاجران بافق هستند كه برای پاسخ به نیازهای اجتماعی و اقتصادی به بافق مهاجرت كرده اند، گروه دوم مهاجران بافق، اتباع بیگانه و گروه سوم هم افراد ساكن حاشیه شهرهای جنوب شرقی كشور را شامل می شوند كه از این میان گروه سوم، بیشترین نتایج فرهنگی را به دنبال داشته اند.
این مسئول ناهنجاری های اجتماعی، حاشیه نشینی، تكد ی گری و دستفروشی را مهمترین نتایج حضور این گروه از مهاجران مطرح و تصریح می كند: متاسفانه از آنجایی كه جوانان و ساكنان بافق به مشاغل سخت و كارگری تن نمی دهند، شاهد حضور مهاجران غیربومی بعنوان نیروی كار در شهرستان هستیم.
وی با تاكید بر لزوم ساماندهی این گونه مهاجرت ها، می گوید: با عنایت به این كه گزینه ای بعنوان حذف این افراد در نظر مسئولان شهرستان نیست، تعامل و فرهنگ سازی بهترین راهكار به حساب می آید ولی در عین حال هم با توجه به این كه هنوز مهاجران شهر بافق تبدیل به معضل نشده باید پیشگیری های لازم در این خصوص ممنظور شود.
مهاجران عامل تهدیدآمیز بافت تاریخی بافق
«لیلی رنجبر» مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بافق هم در ارتباط با تاثیر سوء مهاجرت ها بر صنعت گردشگری بافق به خبرنگار ایسنا می گوید: مهاجرت های افراد غیربومی كه با هدف كسب و كار به بافق صورت می گیرد، به ظاهر تاثیر مستقیمی بر صنعت گردشگری بافق ندارد اما با بررسی نتایج این گونه مهاجرت ها، به تاثیر آن بر صنعت گردشگری پی خواهیم برد.
وی با اشاره به وضعیت فرهنگی و اقتصادی پایین مهاجران بافق، خاطرنشان می كند: افراد بسیار محدودی از این گروه می توانند سفیران فرهنگی بافق باشند اما تبعات سوئی كه به جا می گذارند بسیار بیشتر از این عامل مثبت است.
این مسئول با بیان این كه خطر تخریب از جانب مهاجران، بافت تاریخی بافق را تهدید می كند، می گوید: برخی مهاجران به علت ضعف وضعیت اقتصادی توان اجاره و خرید خانه های مناطق داخل شهر و خانه های سازمانی در شهرك های بافق را ندارند و اصولاً امكان نفوذ به حریم محلات اصلی شهر را هم ندارند بنابراین به سمت بافت های تاریخی شهر مانند محدوده میدان خان سوق می یابند.
وی در این رابطه می افزاید: خانه های موجود در بافت تاریخی كه بیشتر از نظر صاحبان آن ها دور مانده و اهمیت آن ها مورد توجه چندانی قرار نگرفته است، به این مهاجران تحویل داده می شود كه علاوه بر كالبد خانه، كالبد محلات تاریخی هم تخریب می گردد.
رنجبر در ارتباط با نحوه ساماندهی این افراد، اظهار می كند: می توان با سوق دادن انجمن ها، تشكلات و اداراتی مانند میراث فرهنگی و ارشاد به سمت بافت تاریخی و مشاركت مردم، از فعالیت های مخرب این افراد ممانعت شود.
مدیر میراث فرهنگی بافق در انتها خاطرنشان می كند: لازمه حفظ و توسعه صنعت گردشگری بافق، ارتقای فرهنگ مردم بومی در حفظ بناهای تاریخی و احیای نقش آن هاست.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب