مرور اخبار فرهنگ و هنر در آخرین هفته سال ۱۴۰۳
دو درگذشت، پرونده باز یک سرقت و ترشی هفت بیجار جشنواره موسیقی نواحی
کارکادو: به گزارش کارکادو، پرونده سرقت از موزه آبادان همچنان باز و پر ابهام، نوزاد ۶۵۰۰ ساله ای که نزدیک بود برای همیشه غرق شود، «ذهن زیبا»ی دانشمند ایرانی زیر تلسکوپ نقد!، مراسم حاجت خواهی ناشناسِ زنان کرمانی با آئین «کلیدزنی»، جشنواره موسیقی نواحی و یک ترشی هفت بیجار، شعر زنگ تفریح نیست!، «سیاه» ما منتقد است نه گدا! و... همچون اخبار این هفته فرهنگی هنری ایسنا بودند.
به گزارش کارکادو به نقل از ایسنا، یک پژوهشگر و زبان شناس از خوانش قسمتهایی از سنگ نبشته «سراب سیاه» به خط پهلوی ساسانی اطلاع داد. پیشتر در رابطه با نابودی این کتیبه که در سرچشمه رودخانه و تالاب قرار دارد و بخشی از سال زیر آب می رود و خطوط آن در حال محو شدن است، اخطار داده شده بود.
پرونده سرقت از موزه آبادان همچنان باز و پر ابهام
ادعاهای ضدونقیض در رابطه با «ماجرای سرقت اشیای تاریخی از موزه آبادان» همچنان ادامه دارد. در حالیکه اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان سرقت را تکذیب کرده و بر ایمن بودن موزه تاکید دارد، اما اسنادی نشان می دهند برخی آثار تاریخی که سال ها پیش به این موزه تحویل داده شده اند، حالا در آنجا دیده نمی شوند. از طرفی، مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان که پیشتر سرقت را رد کرده بود، حالا از بررسی مبحث توسط یگان حفاظت و حراست خبر می دهد. اما این بررسی برای چیست؟ آیا این اشیاء صرفا در نتیجه بی نظمی اداری ناپدید شده اند، یا پای یک سرقت خاموش و پنهان شده در بین است؟
چهارشنبه سوری چرا به جشن ناهنجار با رفتارهای اعتراضی تبدیل شد؟
«چهارشنبه سوری امروز بیشتر از هر چیز، آئین جوانان است؛ جشنی که در باززایی خود به بُعد هیجانی نزدیک شده و به یکی از مهم ترین ابزارهای بیان تفاوت فرهنگی جوانان تبدیل گشته است.» این بخشی از اظهارات علیرضا حسن زاده، رئیس پژوهشکده مردم شناس، است که این جشن را نماد توقف موقت و نمادین نظم می داند و اعتقاد دارد بازتعریف آن از جانب نهادهای رسمی بی نتیجه خواهد بود.
نوزاد ۶۵۰۰ ساله ای که نزدیک بود برای همیشه غرق شود
باستان شناسان در جریان نجات بخشی یک محوطه باستانی قبل از آبگیری «سد چپرآباد» در آذربایجان غربی، تدفین نوزادی را کشف کردند که قدمت آن به ۶۵۰۰ سال پیش می رسد. اسکلت این نوزاد، قبل از آن که محوطه باستانی برای همیشه زیر آب برود، به موزه ملی ایران منتقل شده است.
ری؛ دروازه ای به تاریخ ْ آمادهٔ میزبانی در نوروز
مدیر پایگاه ملی ری، از اقدامات گستردهی ساماندهی، حفاظت و مرمت آثار تاریخی ری در دو سال گذشته اطلاع داد و اعلام نمود: محوطه های باستانی مهمی مانند چشمه علی، دژ رشکان، تپه میل و قلعه ایرج آماده استقبال از میهمانان نوروز ۱۴۰۴ هستند.
«ذهن زیبا»ی دانشمند ایرانی زیر تلسکوپ نقد!
مجموعه «ذهن زیبا» که به زندگی و فعالیتهای حسین بهاروند، دانشمند ایرانی می پردازد، تنها سریال ماه رمضان سال جاری بشمار می رود که داستانی واقعی را روایت می کند و یک اثر اقتباسی است.
برنامه ای برای عبور از تاک شوهای تکراری
کارگردان «جبهه» این برنامه را عبور از تاک شوهای تکراری می داند و اعتقاد دارد که «جبهه» نقطه شروعی برای روایتهای نوین از دفاع مقدس است. او می گوید که با این برنامه به دنبال جذب مخاطب خاکستری هستند.
حامد شاکرنژاد: مادامی که با مردم صاف و پوست کنده صحبت نماییم کار جلو می رود
حامد شاکرنژاد که اخیرا بعنوان سفیر قرآنی کشورمان معرفی شده است، با اعتقاد بر این که «محفل» یک سفره قرآنی است که همه چیز در آن برای عرضه کردن هست، تأکید دارد: «محفل» به این علت جذاب است که ادا در آن نیست و از جنس خود مردم است.
از ماجرای مَلِکی که گندم در شکم ها می گذارد تا مشارکت ۷۰ فاطمه در پخت یک آش!
ماه مبارک رمضان از آغاز تا پایان مملو از آداب و رسومی است که با رسیدن به نیمه آن و همزمان با آغاز مناسبت هایی همچون ولادت امام حسن مجتبی (ع) بشکل پررنگ تری نمایان می شوند. آدابی که هرچند بعضی از آنها در گذر زمان دیگر همچون گذشته اجرا نمی گردد، اما هنوز هم در نقاط مختلفی از کشور برگزار می گردد و یک پژوهشگر فرهنگ عامه به آنها پرداخته است.
مراسم حاجت خواهی ناشناسِ زنان کرمانی با آئین «کلیدزنی»
حاجت خواهی با شیوه های مختلف بخصوص در ماه های قمری همچون ماه مبارک رمضان سبب شکلگیری آداب و رسوم خاصی شده است که پای ثابت اغلب آنها هم زنان هستند؛ «کلیدزنی» یکی از همین آئین های حاجت خواهی است که در گذشته بمناسبت شب هفدهم یا بیست و هفتم ماه رمضان در بین زنان کرمانی رواج داشته است و یک پژوهشگر فرهنگ عامه در رابطه با علت اجرای این آئین در شب هفدهم ماه رمضان و نحوه برگزاری این مراسم توضیحاتی عرضه کرد.
جشنواره موسیقی نواحی و یک ترشی هفت بیجار
علی مغازه ای در رابطه با برگزاری جشنواره موسیقی نواحی توسط بخش خصوصی می گوید: «شرایط موسیقی نواحی را به یک ترشی هفت بیجار تبدیل نموده که معلوم نیست در نهایت هویت اصلی آن چیست؟»
شعر زنگ تفریح نیست!
مصطفی محدثی خراسانی با اشاره به اینکه نگاه تلویزیون به شعر مانند زنگ تفریح بوده است، می گوید: برنامه های تلویزیونی در سالهای اخیر به مشاعره و مسابقه های سطحی محدود شده است که نگاه سطحی به شعر هستند.
خدایا راه توبه را برای ما باز نگه دار
یک استاد حوزه در تفسیر بخشی از دعای روز پانزدهم ماه رمضان اظهار داشت: در این روز از خداوند متعال می خواهیم اگر انابی انجام می دهیم سینه ما را برای انابه توبه خاضع و شرح صدر به ما عطا کند.
«سیاه» ما منتقد است نه گدا!
سال هاست که در واپسین روزهای سال سرخپوشان سیه چرده ای را می بینیم که ساز و آوازی دارند و البته دستی هم برای جمع آوری کمک های مردم، اما حقیقت اینست که این تنها یک گرته برداری از سیاه اصیل نمایش های ایرانی است؛ سیاهی که مژده آمدن بهار را می دهد و بهلول وار مشکلات اجتماعی را به نقد می کشد و با طنازی شیرینش، خنده بر لب هموطنان می آورد.
بنیاد سینمایی فارابی بدون مدیرعامل اولویت های جدیدش را اعلام کرد
در حالی که بعد از گذشت بیشتر از چهار ماه، بنیاد سینمایی فارابی هنوز مدیرعامل رسمی ندارد، اولویت های حمایتی و زمان بندی تولیدات آن برای سال ۱۴۰۴ اعلام گردید.
درگذشت کامران کاتوزیان و یک مدیر سینمایی
مهدی مسعودشاهی، از مدیران قدیمی سینما دار فانی را وداع گفت.
کامران کاتوزیان ـ احیاگر گرافیک تبلیغات کشور ـ در ۸۳ سالگی درگذشت.
پیشنهادهایی برای خواندن:
بیا یک مرتبه دیگر بنشینیم و خودمان را مرور کنیم
در حلبچه چه گذشت؟
سازسازی که نتواند ساز خودش را بنوازد جعبه سازی بیش نیست!
ماجرای یک ترور نافرجام در ماه رمضان ۱۳۵۷
سریال های قدیمی همچنان پیشتاز تلویزیون و پلت فرم ها
کشف مقبره ۳۶۰۰ ساله در مصر
برای تولد عبدالحسین زرین کوب
شب های قدر برای اسرای ایرانی چگونه می گذشت؟
اتفاقا بهزاد فراهانی در رابطه با مهدی فتحی تعارف نکرده بود!
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب