خرم آن نغمه كه مردم بسپارند به یاد

سازها و آوازهایی که در سال ۱۴۰۳ خاموش شدند

سازها و آوازهایی که در سال ۱۴۰۳ خاموش شدند به گزارش کارکادو، وقایع بد و ناگوار در حوزه موسیقی، صرفاً شامل لغو یک کنسرت و یا زمانی نیست که در کار هنرمندان گره می افتد، چه بسا که در گذشت هنرمندان موسیقی بارها دردناک تر است؛ چونکه آواها و نواهایی که با آنها بسیار خاطره ساخته ایم، برای همیشه با ما وداع می گویند.


به گزارش کارکادو به نقل از ایسنا، در سالی که گذشت، هنرمندان موسیقی از خوانندگان گرفته تا آهنگساز، نوازنده و سازنده ساز دار فانی را وداع گفتند که حالا برای زنده کردن یاد و خاطره شان، یادی می نماییم از نام آنها.
فرامرز اصلانی، خواننده، آهنگساز و ترانه سرای مطرح موسیقی پاپ بود که اولین روز از فروردین ۱۴۰۳ در ۶۹ سالگی در بیمارستانی در مریلند درگذشت.
این هنرمند در ۱۴ اسفند ۱۴۰۲ در صفحه اینستاگرام خود خبر ابتلایش به بیماری سرطان را اعلام نموده بود.


استاد ذوالفقار بیتانه نوازنده مشهور خراسان جنوبی در ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ دارفانی را وداع گفت.
او چند روزی بر اثر تصادف در قسمت ICU بیمارستان شهید چمران فردوس بستری بود و در ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ به سبب مرگ مغزی در مشهد جان خویش را از دست داد.
ذوالفقار بیتانه نوازنده دوتار و سازنده سازهای سنتی و میراث دار موسیقی خراسان بود که از جانب کمیته ثبت ملی میراث فرهنگی ناملموس بعنوان حامل میراث فرهنگی در لیست گنجینه های زنده بشری قرار گرفته بود.


درویش چنگیز عبدی پور، یکی از بازماندگان و صاحبان الحان قدیمی حوزه موسیقی مقامی و تنبورنوازی پنجشنبه ۱۶ فروردین در منطقه کرند غرب در ۸۰ سالگی فوت کرد.
مرحوم عبدی پور شاگرد باباغلام همت آبادی از صاحبان لحن و مرجع تنبور و کلان به شمار می آمد.


منوچهر پناهی نژاد (هنرمند پیشکسوت موسیقی و عضو موسسه هنرمندان پیشکسوت) بعد از ماه ها مبارزه با بیماری سرطان صبح ۲۵ فروردین ماه در ۸۲ سالگی دارفانی را وداع گفت.
منوچهر پناهی نژاد تیرماه ۱۳۲۱ در تهران به دنیا آمد. وی دارای مدرک درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و از سال ۱۳۹۱ به عضویت موسسه هنرمندان پیشکسوت درآمد.
موسیقی در خانواده او موروثی بود و سه نسل قبل از او هم نوازندگی می کردند. حالا فرزند او محمدرضا پناهی نژاد هم نوازنده درام و سازهای کوبه ای در ارکستر سمفونیک است.
پناهی نژاد موسیقی را نزد پدرش آموخت و نخستین ساز او ویولن بود. سپس به سراغ درام و سازهای کوبه ای رفت. در ۹ سالگی نوازنده حرفه ای بود و برای نمایش های متعدد موسیقی اجرا می کرد.
سال ۱۳۴۶ به وزارت فرهنگ وارد شد و با هنرمندانی چون عباس خوشدل، عماد رام و... همکاری داشت.
از فعالیتهای پناهی نژاد میتوان به اجرا با ارکستر سمفونیک به رهبری نادر مشایخی در وین، برلین، لبنان و یونیسف اشاره نمود.


نصرالله شیرین آبادی نوازنده پیشکسوت ویلن شامگاه دوشنبه ۹ اردیبهشت ماه، بر اثر ایست قلبی در ۸۰ سالگی درگذشت.
نصرالله شیرین آبادی فراهانی سال ۱۳۲۳ در شیرین آباد فراهان متولد شد. او از معدود موسیقیدانان نابینای کشورمان محسوب می شد که با استعداد ویژه خود، مراحل پیشرفت در زمینه موسیقی را طی کرد.
شیرین آبادی یکی از شاگردان حبیب الله بدیعی بود که در ۱۷ سالگی مهارتی در نوازندگی پیدا کرد که حسین تهرانی لقب «صبا کوچولو» را به او اطلاق کرد.
همچون فعالیتهای حرفه ای او میتوان به همکاری با هنرمندانی همچون جلیل عندلیبی و شهرام ناظری در گروه مولوی بعنوان نوازنده قیچک آلتو و اجراهای دیگر او با همراهی محمدرضا لطفی و ناصر فرهنگ فر اشاره نمود.


فرمان مرادی (سازنده و نوازنده سازهای ایرانی) در ۷۷ سالگی درگذشت.
او زاده پنجم خرداد ۱۳۲۶ در کرمانشاه، سازنده، نوازنده و مرمت کننده سازهای موسیقی ایرانی بود.
او فعالیت هنری خویش را در سال ۱۳۴۹ و در مرکز حفظ و اشاعه ی موسیقی سنتی شروع کرد. بعدها سرپرست و مدرس کارگاه سازسازی این مرکز شد. مرادی در ساخت تنبور هم از راهنمایی­ های علمی استاد الهی، نوازنده ی تنبور، بهره گرفت. او چندین نوع سه ­تار، تنبور، کمانچه و تار طبق الگوی اساتید گذشته ی این سازها یا به شکل ابتکاری می ­ساخت.
فرمان مرادی به خاطر موقعیت شغلی خود در مرکز حفظ و اشاعه از راهنمایی­ های هنرمندانی چون داریوش صفوت، احمد عبادی، سعید هرمزی، یوسف فروتن، علی ­اصغر بهاری، ­ علی تجویدی، ­فرهنگ شریف، ­ جلیل شهناز، محمود کریمی، منصور نریمان، فریدون حافظی، محمود تاجبخش، غلامحسین بیگجه­ خانی و محمد مقدسی برای ساختن سازهای خود استفاده برد.


مینو افتاده نوازنده و مدرس ویلن و کمانچه ۱۷ خردادماه پس از تحمل یک دوره طولانی بیماری، دارفانی را وداع گفت.
مینو افتاده متولد اردیبهشت ۱۳۳۷ از ۱۰ سالگی وارد هنرستان موسیقی ملی شد و با انتخاب ساز تخصصی ویلن تحصیلات موسیقی را زیر نظر استاد ژوژ مارتیروسیان تحصیلات موسیقی شروع کرد و از سال اول دبیرستان به بعد ساز پیانو و ساز تمبک را هم فرا گرفت.
این هنرمند پس از انقلاب اسلامی هم در چندین گروه و آثار صوتی فعالیت داشت و کنسرت هایی در داخل و خارج از کشور هم داشت و به تازگی بیشتر به کار تدریس در دانشکده پودمانی موسیقی و بنیاد رودکی و کلاس های معتبر آزاد مشغول فعالیت بود.


یاسمین رحمتی نوازنده سنتور، آهنگساز و استاد دانشگاه تهران، صبح چهارشنبه ۱۴ شهریورماه به ضرب گلوله به قتل رسید.
یاسمین رحمتی که اهل شهر تفرش بود، به جز نوازندگی و تدریس در دانشگاه، آهنگسازی آثاری را هم در کارنامه خود داشت.
۱۴ شهریورماه، رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان گیلان از وقوع یک قتل مرموز زن و مرد جوان در یک منزلی ویلایی اجاره ای در منطقه کفترود پیربازار شهر رشت اطلاع داد و اظهار داشت که دستگیری قاتل یا قاتلان در دستور کار پلیس قرار دارد. با حضور کارآگاهان آگاهی در محل مشخص شد که یک زن ۳۶ ساله و یک مرد ۳۷ ساله غیربومی در یک منزل ویلایی اجاره ای با سلاح گرم به قتل رسیده اند.


امین الله رشیدی خواننده پیشکسوت موسیقی ایرانی بر اثر کهولت سن، فوت کرد و پیکر او برای تحقیقات به دانشگاه علوم پزشکی اهدا شد.
امین الله رشیدی (زادهٔ ۴ اردیبهشت ۱۳۰۴) خواننده و آهنگساز ایرانی بود. آهنگسازی و خوانندگی رشیدی در رادیو ایران از سال ۱۳۲۷ شروع شد و در مدت فعالیت مستمرش در حوزه موسیقی بیشتر از ۱۲۰ آهنگ ساخته است.
جان جهان، افسانه، گل افشان، جلوه عشق و اشک سپیده همچون آثار مشهور این هنرمند هستند.


فرامرز رستمی هنرمند و پیشکسوت موسیقی خراسان شمالی روز دوشنبه، ۲۳ مهر فوت کرد.
فرامرز رستمی خواننده، نوازنده دوتار و از بزرگان عرصه هنر خراسان شمالی، دارای مدرک درجه یک هنری در قسمت ترانه خوانی و دارنده افتخارات هنری بود.
وی همینطور در شانزدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران در قسمت «ترانه خوانی» موفق به دریافت درجه یک هنری شده بود.


سید احمد مراتب از خوانندگان پیشکسوت موسیقی ایرانی که خدمات قابل توجهی را در زمینه موسیقی آیینی هم انجام داده است، شامگاه ۴ آذر و در ۷۲ سالگی بر اثر سکته قلبی فوت کرد.
سیداحمد مراتب که نامش از جانب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بعنوان «گنجینه زنده بشری در زمینه حفظ و آموزش آواز مذهبی بر مبنای دستگاههای آواز اصیل ایرانی» در لیست میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده است، اول شهریور سال ۱۳۳۱ در اصفهان دیده به جهان گشود. پدر و پدر بزرگ او هر ۲ از بزرگان موسیقی آئینی و از ارادتمندان به خاندان (ع) بودند.
این استاد موسیقی از اولین شاگردان تاج اصفهانی بود که با جدیت، پشتکار و استعداد سرشار خود، از زبان ایشان مفتخر به لقب «دره التاج» شد.
همینطور وی اولین ایرانی بود که بر بام کعبه اذان گفت. ابتدا در سال ۱۳۵۲ درحال طواف، زمانیکه پرده حجر اسماعیل باز شده بود به پشت بام کعبه رفت و در آنجا مناجات حضرت علی (ع)؛ «لک الحمد یا ذالجود و المجد و العلی» را در دستگاه سه گاه اجرا کرد. سال بعد در مکه امام موسی صدر که تحت الشعاع صدای مراتب قرار گرفته بود از او تقاضا کرد بر بام کعبه اذان بگوید و بدین ترتیب بعنوان اولین ایرانی بر بام کعبه به افتخار خواندن اذان نائل شد.


فریدون شهبازیان (آهنگساز و رهبر ارکستر سرشناس ایرانی) ۲۲ دیماه ۱۴۰۳ بر اثر مشکلات تنفسی درگذشت.
وی در ۱۷ سالگی به عضویت ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری درآمد بعد از آن همکاری خویش را با ارکستر گل های رادیو شروع کرد. در آن هنگام ارکستر گل ها به رهبری روح الله خالقی و بعد از او جواد معروفی فعالیت می کرد. در سال ۱۳۴۵رهبر گروه کر و ارکستر سمفونیک رادیو شد.
فریدون شهبازیان از مهر ماه ۱۳۹۵ تا فروردین ماه ۱۳۹۸چوب رهبری ارکستر ملی ایران را در دست داشت. شهبازیان بعد از استعفا از مدیریت هنری و رهبری دائم ارکستر ملی ایران، بعنوان مشاور موسیقی بنیاد رودکی انتخاب شد که در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ از این سمت هم کناره گیری کرد.


شهریار مسرور _ خواننده سبک بلوز _ ۱۵ بهمن ماه در بیمارستان شهدای تجریش درگذشت.
این هنرمند موسیقی که بر اثر نارسایی کبدی درگذشته است، از خوانندگان موفق دهه ۹۰ در سبک خود محسوب می شد.
از مهم ترین آثار شهریار مسرور میتوان به همکاری با فیلم «هوو» اشاره نمود.
شهریار مسرور در سال ۱۳۸۴ دوره پرتلاشی را در گذراند و اثر مهم او همکاری در موسیقی فیلم «هوو» به کارگردانی علیرضا داوودنژاد شمرده می شود.
«عادت» و «مادر» هم جزو قطعات بیشتر شنیده شده این هنرمند محسوب می شوند.


علی اکبر رحیمی، خواننده و ردیف دان خراسانی در مکتب آوازی و هنری استاد ظهیرالدینی تعلیم یافته بود و از ذاکران باهویت خاندان (ع) به شمار می رفت.
این هنرمند نیمه اول اسفند ۱۴۰۳ فوت کرد.





1404/01/02
16:25:38
5.0 / 5
64
تگهای خبر: آهنگ , آهنگساز , اهدا , اینستاگرام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
عقیده شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
عقیده:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
کارکادو، همراه شما در انتخاب بهترین هدیه برای عزیزانتان
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی ، کارکادو، هدیه ای از جنس عشق و خاطره