زمانی در این خانه صبا، پایور و امیرجاهد آثار ماندگار موسیقی را خلق کرده اند!

زمانی در این خانه صبا، پایور و امیرجاهد آثار ماندگار موسیقی را خلق کرده اند! کارکادو: مراسم یادمان استاد محمدعلی امیرجاهد عصر روز یکشنبه (16 اردیبهشت ماه) و با حضور تعدادی از هنرمندان موسیقی در خانه موزه دکتر معین و استاد امیرجاهد اجرا شد.


به گزارش کارکادو به نقل از ایسنا، خانه موزه دکتر معین و استاد امیرجاهد به مناسبت چهل و هفتمین سالروز درگذشت استاد محمدعلی امیرجاهد هنرمند برجسته موسیقی ایران، میزبان مهدخت معین (فرزند دکتر معین و نوه استاد امیرجاهد) و تعدادی از هنرمندان موسیقی بود.
در آغاز این مراسم، حمیدرضا نوربخش (مدیرعامل خانه موسیقی) اظهار داشت: «ما امروز دور هم جمع شدیم تا یاد و خاطره هنرمندی بزرگ را گرامی بداریم که حق بسیار بزرگی بر گردن فرهنگ و هنر این سرزمین هم در شعر و ادب و در موسیقی دارد. به هر حال این منزل و بنا بزرگانی را در خودش دیده است. یادگار ارجمند ایشان سرکار خانم دکتر مهدخت معین فرمودند که هر زمانی که در این منزل حضور پیدا می کنم، از نو شکفته می شوم و خاطرات حضور هنرمندان برایم زنده می شود و انرژی و نیروی تازه ای دریافت می کنم.»


او افزود: «در این منزل بزرگانی رفت و آمد داشتند و آثار ارزشمندی در این مکان تولید و یا اجرا شده و فکر می کنم به صورتی با تمام این عزیزان هم نفس هستیم. خوشحالم که این مکان یکی از پایگاه های مهم فرهنگی و هنری شهر است. هر زمانی هم که اخباری در خصوص رخداد اتفاق ناگواری برای این مجموعه می شنویم، از اعماق وجود ناراحت می شویم اما اکنون هم اکنون یکی از پایگاه های مهم موسیقی شهر تهران، خانه موزه دکتر معین و استاد امیرجاهد است که این موضوع، مایه مباهات و امید برای اهالی فرهنگ و هنر کشور است. در این مرکز، نسلی تربیت می شوند که پرچمداران آینده موسیقی کشور هستند.»
نوربخش اضافه کرد: «بهانه امروز و امشب، چهل و هفتمین سالروز درگذشت بزرگمرد موسیقی ایران استاد محمدعلی امیرجاهد ما است. استاد امیرجاهد نیازی به توصیف ندارند و ما از دوره قاجار به بعد، پس از عارف و شیدا، تعداد انگشت شماری تصنیف ساز برجسته داریم. یکی از اسامی درخشانی که همیشه بر تارک موسیقی ایران می درخشد، استاد محمدعلی امیرجاهد هستند که تصانیف پرشمار و ماندگاری که نسل های مختلف آنها را زمزمه می کنند و بارها با تنظیم های مختلف بازتولید و بازاجرا می شود و نسل های آینده آنها را بازتولید خواهند کرد. این ها تماما از ذهن و ضمیر بزرگمردی مانند امیرجاهد تراوش شده و بسیار ارجمند و عزیز است؛ به سبب این که آهنگسازان و تصنیف سازان ما عمدتاً موسیقیدانانی بودند که شاعر نبودند و تعدادی قلیل بودند که شعر و موسیقی را تولید کردند. عارف قزوینی، علی اکبر شیدا و استاد امیرجاهد موسیقیدانانی بود که هم ترانه سرا و هم آهنگساز بودند به همین علت نیز آثاری که تولید کردند، شنیدنی هستند. هم اکنون شنیده ایم که شهردار محترم منطقه ۱۴ تغییر کرده و جناب دکتر شهرابی فراهانی سکان این منطقه را عهده دار شده اند که در مراسم حضور ندارند و امیدوار هستم نگاه ایشان بسیار ویژه باشد و کمبودهای قبل جبران شود.»
بعد از صحبت های حمیدرضا نوربخش، هاتف شرار (هنرمند روشن دل و شاگرد استاد اکبر گلپایگانی) به روی صحنه آمد و زندگی نامه استاد محمدعلی امیرجاهد را تشریح کرد و اضافه کرد: «ما پیش از زمان قاجار، ضربی خوانی ها و تصانیفی را داشتیم و داریم که معین نیست چه کسانی آنها را سروده و یا ساخته اند اما از زمان مرحوم شیدا و عارف این مسائل شروع شد و مرحوم شیدا اغلب آثارشان عاشقانه است و مرحوم عارف آثار اجتماعی، سیاسی و حتی عاشقانه دارد اما عاشقانه های مرحوم عارف به سیاست و اجتماع روزگار خودش پهلو می گذارد.»
وی ادامه داد: «ملودی هایی که مرحوم شیدا و عارف ساختند، در عین حال که بسیار پر مغز و پر معنا هستند و بر طبق ردیف ها و دستگاه های خودمان است، بسیار دل انگیز و در عین حال بسیار ساده هستند و به ندرت پیش می آمد که این دو عزیز قطعات بسیار پیچیده ای را ساخته باشند. اما پس از این دو بزرگوار، به استاد محمدعلی امیرجاهد می رسیم که آثار وی ترکیبی از آثار مرحوم «شیدا» و «عارف» است که هم آثار عاشقانه و هم آثار اجتماعی، سیاسی دارد. امیرجاهد بغیر از این که تلفیق شعر و موسیقی را رعایت می کرد، به فکر تقطیع نیز بود و شما زمانی که آثار امیرجاهد را با شعر دیگری می گذارید، قابل اجرا و مشخص است که بر ادبیات و ردیف و دستگاه های موسیقی اشراف کامل دارد.»
بعد از صحبت های هاتف شرار، این هنرمند به همراه صابر اله دادیان (نوازنده تار) و امیر کریمی (نوازنده تمبک) ساز و آواز و یک قطعه از آثار استاد امیرجاهد را اجرا کردند.
در ادامه مهدخت معین (نوه استاد محمدعلی امیرجاهد) اظهار داشت: «هنرمندان و اساتید موسیقی بزرگی در این خانه موزه رفت و آمد داشته اند. استاد صبا بارها از بامداد روزهای جمعه تا غروب آن روز با استاد امیرجاهد کار می کردند و نت های تصانیف استاد امیرجاهد را استاد صبا می نوشتند. نت هایی که دو جلد دیوان امیرجاهد وجود دارد، تمام آنها توسط استاد ابوالحسن صبا نوشته شده اند.»


او افزود: «خاطرم هست که استاد پایور به همراه تعدادی از هنرمندان و همین طور استاد امیرجاهد در ایام تابستان در حیاط این خانه به نواختن سنتور می پرداختند. بعدها استاد امیرجاهد مدت زیادی گرفتار سالنامه پارس بودند و بعد از آن نیز مشغول تألیف دو جلد دیوان شدند. جناب آقای هاتف شرار در حوزه زندگینامه استاد امیرجاهد خصوصا تصنیف سازی ایشان مطالب تخصصی و جدیدی را ارائه کردند که برای بنده نیز جالب بود.»
اجرای نقالی به سرپرستی الهه تاجیک و هنرنمایی الهه تاجیک، سارینا سیفی، حلما یارمحمدی و پرسام علیزاده از دیگر بخش های این مراسم بود.
بعد از اجرای نقالی، گروه موسیقی استاد امیرجاهد به خوانندگی سید رضا طیبی و نوازندگی حسین روزبهانی (تار)، سعید میرزاحسینی (نی) و امیر کریمی (تمبک) به روی صحنه آمدند و قطعاتی از این استاد برجسته را اجرا کردند.


علی تحریری (نوازنده سنتور)، سید رضا طیبی (آواز)، حسین باباخانی تیموری (خوشنویسی)، محسن میرحسینی (خوشنویسی)، مهدیه رضازاده (ویلن)، امیرحسین طریقت (تمبک)، زهره حدادی (پیانو)، مرتضی میر (دف)، نعیمه باقری (خوشنویسی)، الهه تاجیک (نقالی)، آمنه خدادادی (گیتار)، مهدی مساح بیدگلی (تئوری موسیقی)، مرجان راغب (سنتور) و آرمین رهبر (تذهیب) از اساتید منتخب سال ۱۴۰۲ خانه موزه بودند که تقدیر ویژه ای از این هنرمندان به عمل آمد.








منبع:

1403/02/18
09:00:43
5.0 / 5
388
تگهای خبر: آهنگ , آهنگساز , ادبیات , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
karkado فروش کادو و انتخاب انواع کادویی
karkado.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كاركادو محفوظ است

كاركادو

فروش کادو و انتخاب انواع کادویی